« Terug naar alle artikelen

Devblog september: doorontwikkelen met hulp van onze bètatesters

2 min Productontwikkeling
Arjen Vellinga
28 september 2021

In deze devblog bespreken we de voortgang van onze nieuwe mobiele app in de afgelopen maanden. In de devblog van juni vertelden we over de inhaalslag van iOS en de open bèta voor Android. Inmiddels zijn er mooie stappen gezet voor iOS en wordt er door jullie volop getest met Android!

Open bèta voor Android, interne alpha voor iOS

Nu we nagenoeg feature parity hebben bereikt, dat wil zeggen dat alle functionaliteit van de huidige app ook in de nieuwe app zit, blijft testen van groot belang. Android is beschikbaar als open bèta en de iOS versie is op het moment van schrijven beschikbaar als interne alpha. We krijgen goede feedback van de testers, waardoor bugs die alleen gelden voor specifieke toestellen snel kunnen worden opgelost. Hoe breder de testgroep, hoe verscheidener de toestellen worden en hoe beter we specifieke bugs kunnen opsporen.

Notificaties en de slaapstand

Een specifiek en lastig probleem voor VoIP apps zijn de notificaties. Notificaties moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat je telefoon rinkelt als je wordt gebeld. Een app kan geopend zijn, net afgesloten zijn, maar nog wel actief, of in een diepe slaap zitten. Ook kan het zijn dat je telefoon is vergrendeld. Dit zijn verschillende situaties waar we rekening mee moeten houden. Daarnaast verschillen iOS en Android in hun aanpak hierbij. 

Verder kunnen specifieke merken voor Android hun eigen aanpassingen hebben gedaan. Fabrikanten van mobiele telefoons passen allerlei trucs toe om de batterij van het toestel zo lang mogelijk mee te laten gaan. Niet actieve apps worden na een bepaalde tijd afgesloten, terwijl een bel-app als de Vialer app júist altijd beschikbaar moet zijn. Hoe om te gaan met notificaties is daarom een van de zaken die veel tijd kosten in de ontwikkeling van de apps. 

Data verzamelen voor doorontwikkeling

Om sneller te kunnen ontwikkelen, hebben we een module in de apps gebouwd waarmee geanonimiseerd statistieken worden verzameld over het gebruik van onze app. Zo kunnen we inzicht krijgen in welke features van de app het meest worden gebruikt, of er een verschil is tussen Android en iOS gebruikers, welke versie van de app wordt gebruikt, etcetera. Met deze gegevens kunnen we bepalen waar we onze aandacht op moeten richten bij de verdere ontwikkeling van de apps.

Naast het verzamelen van statistische gegevens is het ook mogelijk in de app meer gedetailleerde, maar eveneens geanonimiseerde, gegevens te verzamelen. Deze informatie kan door onze support gebruikt worden om eventuele problemen te analyseren. Gebruikers kunnen in de app aangeven of deze gegevens gedeeld mogen worden, standaard staat deze optie namelijk uit.

Binnenkort beschikbaar: open bèta voor iOS

Na de Android versie zal binnenkort ook de iOS app beschikbaar komen als open bèta. Op basis van de ervaringen en feedback van onze testers zullen we de laatste bugs verhelpen. We hopen dan snel de nieuwe apps voor Android en iOS officieel te kunnen lanceren!

Wil je ons helpen als bètatester? Voor de Android bèta kun je je nu al aanmelden. Houd voor de iOS bèta de maandelijkse nieuwsbrief in de gaten of neem contact op met de partnermanagers: 050-8009000 of contact@voipgrid.nl.

Gerelateerde artikelen

Start met het leveren van telefonie

Wholesale VoIP leveren wordt nergens eenvoudiger dan met het whitelabel VoIP-platform van VoIPGRID. We vertellen je er graag alles over. Je kunt ons dagelijks bereiken op 050 – 800 9000

Laat ons jou bellen

{"attempt":"0187275a-f902-9a63-025c-078af0ecda5c","id":"0187275a-f902-9a63-025c-078af0ecda5c","request_id":"0187275a-f902-9a63-025c-078af0ecda5c","status":"success"}