Onderhoud aan databases in november en december

Aankondiging

17/11/2020 om 11:04 uur

De komende tijd voeren we meerdere keren onderhoud uit aan de databases van het VoIPGRID platform. Alle data van het telefonieplatform wordt verwerkt in deze databases, dus het is belangrijk dat deze databases veilig en betrouwbaar zijn. Om dit te blijven garanderen, gaan we onze databases upgraden naar een nieuwe versie van de databasesoftware en het besturingssysteem. Daarmee zijn we voor de komende paar jaar weer verzekerd van beveiligingsupdates voor deze systemen.

Tijdens deze updates willen we ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk impact is op het telefonieplatform. Daarom kiezen we ervoor om de updates stapsgewijs over meerdere weken uit te voeren. Op deze manier kunnen we veilig de servers updaten terwijl alle functionaliteit van het platform ongestoord door blijft lopen, en weten we zeker dat we in het geval van onverwachte problemen snel over kunnen schakelen naar een stabiele situatie. We verwachten dan ook dat klanten weinig tot niets zullen merken van het onderhoud.

De planning is als volgt:

  • 18 november om 18:00 uur:

Wat: Het verwijderen van de eerste lees-databases voor de upgrade.
Impact: Op het exacte moment van verwijderen kan het opzetten van een gesprek mislukken. Dit duurt minder dan een seconde. In de dagen erna kan het opzetten van een gesprek iets langzamer gaan dan normaal, omdat de reservedatabase het verkeer nu overneemt. Zodra de upgrade van de database is voltooid, wordt deze weer teruggeplaatst. Dat zal op donderdag 19 of vrijdag 20 november eveneens om 18:00 uur gebeuren.

Update: het onderhoud is succesvol uitgevoerd.

  • 24 november om 20:00 uur:

Wat: Het upgraden van de proxy databases.
Impact: Mogelijk kunnen enkele gesprekken niet goed opgezet worden. Dit onderhoud duurt naar verwachting twee uur.

Update: het onderhoud is succesvol uitgevoerd.

  • 8 december om 18:00 uur:

Wat: Het verwijderen en upgraden van de andere lees-databases.
Impact: Zie de verwachte impact op 18 november.

Update: het onderhoud is succesvol uitgevoerd.

  • 15 december om 18:00 uur:

Wat: Het overzetten van het schrijfverkeer naar de nieuwe databases.
Impact: Tijdens het overzetten van het schrijfverkeer kan het voorkomen dat de portal of API even niet laadt, of verouderde data teruggeeft. Dit duurt waarschijnlijk enkele seconden. Zie verder de verwachte impact op 18 november.

Update: het onderhoud is succesvol uitgevoerd.

{"id": "0efc1a82-02ba-44aa-a57d-7d6cf68ca714", "request_id": "60cd183f-a0b0-4b0b-8646-de523b0f6f70", "attempt": "60cd183f-a0b0-4b0b-8646-de523b0f6f70", "status": "success"}