« Terug naar alle artikelen

Nieuw design voor VoIPGRID platform: Deel 3. De nieuwe look

3 min Productontwikkeling
Roelinda Klip
15 januari 2019

Veruit de meeste veranderingen van het vernieuwde VoIPGRID platform vinden achter de schermen plaats. Ook aan de functionaliteit van het platform wijzigt (nog) niets. Toch is er wel een verandering die geen enkele gebruiker zal ontgaan: het nieuwe design van de portal. In deze blogpost lees je wat er visueel gaat veranderen.

Een nieuwe basis

Het grootste zichtbare verschil tussen het huidige en nieuwe platform is de look en feel. In de afgelopen jaren is de portal flink uitgebreid met nieuwe modules en features, waardoor er kleine verschillen in de interface ontstonden en sommige onderdelen wel een upgrade konden gebruiken. Daarom is de CSS code (de taal voor de visuele opmaak) van de grond af aan herschreven, waarbij elk onderdeel opnieuw tegen het licht werd gehouden. Dit vormde een nieuwe, coherente basis om in de toekomst beter en sneller de interface van verbeteringen en uitbreidingen te kunnen voorzien.

Verplaatsing van de navigatie

De visuele wijziging die het meest in het oog springt, is zonder twijfel de navigatie. We hebben besloten de navigatiebalk van de bovenkant naar de linkerzijde te verplaatsen. Dit geeft een beter overzicht van de belangrijkste informatie, zonder dat de navigatiebalk onnodig verticale schermruimte inneemt. Op deze manier zijn de pagina’s beter leesbaar en gemakkelijker te gebruiken.

Logische schermindeling

Ook de subnavigatie, die je in bepaalde formulieren terugvindt, hebben we verplaatst van horizontaal naar verticaal. Dit is in lijn met de hoofdnavigatie, waardoor navigeren door de portal een stuk logischer wordt. Zo lees je van links naar rechts in je scherm eerst de hoofdnavigatie, dan de subnavigatie en vervolgens de inhoud van de pagina.

Overzicht en bruikbaarheid

Door het toevoegen van veel meer witruimte aan de portal, hebben we het platform overzichtelijker gemaakt. Zo vind je in de portal meerdere tabellen terug. Deze hebben we een stuk beter leesbaar gemaakt door het toevoegen van meer witruimte aan elke rij. Hierdoor kun je de tabellen beter scannen.

Met de wijzigingen in het nieuwe ontwerp maken we optimaal gebruik van de ruimte op je scherm. Als gevolg hiervan konden we de lettergrootte verhogen voor tablets en computers. Ook hebben we de mobiele weergave sterk verbeterd, wat het gebruik van de portal op smartphone en tablet ten goede komt.

Visueel onderscheid maken

Naast de grotere visuele wijzigingen, zijn er ook tientallen subtielere wijzigingen doorgevoerd in het platform. Zo is er meer contrast toegevoegd bij informatie- en foutmeldingen, waardoor deze meer opvallen. Het verschil tussen primaire en secundaire acties, bijvoorbeeld tussen de knoppen ‘bevestigen’ en ‘annuleren’, is eveneens duidelijker gemaakt om de keuze voor de gebruiker makkelijker te maken.

Er is ook een aantal modules waarbij de gebruiker meerdere ‘blokken’ kan toevoegen, zoals bij de openingstijden. In de huidige portal is het visuele onderscheid tussen deze blokken niet altijd even goed zichtbaar, terwijl deze blokken wel van elkaar verschillen. In het nieuwe ontwerp is dit verschil nog duidelijker benadrukt, zodat de gebruiker beter inzicht heeft in welke informatie waar bij hoort.

Stappen in het belplan

Een pagina die van het nieuwe design zeker de vruchten plukt, is het belplan. De verschillende stappen in een belplan zijn beter van elkaar te onderscheiden en door het aanpassen van de inspringing is duidelijker welke stappen bij elkaar horen.

We hebben bovendien het aantal stappen dat het belplan inspringt verhoogd en aangepast naar de breedte van je scherm. In de huidige portal houdt het inspringen van de verschillende stappen op bij 7 ‘dieptes’. We kregen regelmatig de vraag van gebruikers of we dit konden ophogen. Door onder andere de gelimiteerde schermbreedte van de huidige portal was dit voorheen niet mogelijk. Omdat we in het nieuwe design de hele schermbreedte gebruiken, konden we nu wél aan deze wens voldoen.

Optimalisatie voor gebruikers

Het nieuwe, frisse jasje voor het VoIPGRID platform is natuurlijk een mooie visuele update. Dit is echter niet het hoofddoel van dit omvangrijke project geweest. Het grootste voordeel voor jou als gebruiker is uiteindelijk dat, doordat het systeem meer flexibel wordt, er nog beter en sneller aan jouw unieke wensen (en die van jouw klanten) kan worden voldaan.

Neem vooral zelf alvast een kijkje in jouw demo-omgeving om het nieuwe platform te ervaren en volg maandagavond 21 januari deze blog voor live updates van de livegang!

Gerelateerde artikelen

Slimmer VoIP telefonie leveren
3 min VoIP leveren
Maarten Frölich
17 juni 2021
Devblog april: interne quality assurance
1 min Productontwikkeling
Marco Vellinga
30 april 2021
VoIPGRID product updates maart
1 min Productontwikkeling
VoIPGRID Team
6 april 2021

Start met het leveren van telefonie

Wholesale VoIP leveren wordt nergens eenvoudiger dan met het whitelabel VoIP-platform van VoIPGRID. We vertellen je er graag alles over. Je kunt ons dagelijks bereiken op 050 – 800 9000

Laat ons jou bellen

{"id": "349ee932-2f5d-417c-a5a2-015191284a62", "request_id": "60cd148f-72ea-44d7-ad80-9024209e6000", "attempt": "60cd148f-72ea-44d7-ad80-9024209e6000", "status": "success"}